09.09.2014

Pstrąg smażony z patelni z masełkiem czosnkowym


Rybka, jaką usmażyliśmy sobie będąc nad morzem, korzystając z chwili drzemki dzieci.
Żeby zjeść na spokojnie, delektując się smakiem.
Bajka (...)

Składniki:
  • Pstrąg
  • Mąka do panierowania
  • 1 cytryna
  • 1/3 kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól,  pieprz cytrynowy (opcjonalnie może być zwykły) - do smaku
Przygotowanie:

Pstrąga sprawić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Skórkę naciąć na ukos z obydwóch stron ryby.
Doprawić solą i  pieprzem (ja używam dużo soli i pieprzu, jeśli posoli się zbyt mało - ryba finalnie jest mdła), skropić sokiem z połowy cytryny(można także po skropieniu drugą połówkę cytryny pokroić w plasterki i powkładać do środka ryby, plasterki cytryny można zostawić do dekoracji) i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Masło utrzeć ze wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Panierować rybę w mące, do brzuszków włożyć po łyżce masła czosnkowego, resztę umieścić na wierzchu ryby i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podawać gorące z pieczywem/sałatką.

Składniki na sałatkę jaką przygotowaliśmy:
  • 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 pomidory pokrojone w kawałki
  • 1/2 słoiczka ogóreczków chilli (niestety przepisu jeszcze nie posiadam, ale zdobędę;)
  • kostka sera feta
  • sos: 2 łyżki musztardy, sok z cytryny, zalewa z ogóreczków chilli, sól, pieprz, cukier - do smaku

Smacznego
Asia

2 komentarze:

  1. A co to są ogóreczki chili??????????? Proszę ogarnąć przepis....

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to się mówi... niebo w gębie.. czy jakoś tak:-D

    OdpowiedzUsuń