Idealne na dziecięce party/jako słodkość na niedzielę:)
Szybkie, tanie, miłe dla oka:)
Polecam!
Składniki:
- 3 białek
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
- kilka kropli różowego barwnika spożywczego
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier w dalszym ciągu ubijając.
Na koniec dodać ocet i barwnik, delikatnie
wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką.
Na papierze do pieczenia formować rękawem cukierniczym lub szprycą małe stożki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC, natychmiast przykręcając temperaturę do 130-140ºC.
Piec ok 1 godzinę 15 minut (zależy od pieca, mogą być już gotowe nawet po ok 45 minutach).
Gotowe powinny wyglądać na chrupiące z wierzchu i powinny być mięciutkie w środku.
Beziki należy studzić w uchylonym piekarniku.Gotowe powinny wyglądać na chrupiące z wierzchu i powinny być mięciutkie w środku.
Pozdrawiamy słodko:*
Uwielbiam :) a wczoraj objadałam się cytrynowymi:)
OdpowiedzUsuń