26.05.2015

Różowe beziki


Idealne na dziecięce party/jako słodkość na niedzielę:)
Szybkie, tanie, miłe dla oka:)
Polecam!

Składniki:
  • 3 białek
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • kilka kropli różowego barwnika spożywczego
Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier w dalszym ciągu ubijając.
Na koniec dodać ocet i barwnik, delikatnie wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką.
Na papierze do pieczenia formować rękawem cukierniczym lub szprycą małe stożki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC, natychmiast przykręcając temperaturę do 130-140ºC. 
Piec ok 1 godzinę 15 minut (zależy od pieca, mogą być już gotowe nawet po ok 45 minutach).
Gotowe powinny wyglądać na chrupiące z wierzchu i powinny być mięciutkie w środku.
Beziki należy studzić w uchylonym piekarniku.



Pozdrawiamy słodko:*

1 komentarz: