31.10.2012

Na Halloween: paluchy wiedźmy i zupa krem z dyni

Na zrobienie tych halloweenowych ciasteczek miałam ochotę już w zeszłym roku. 
Niestety, jakoś się nie złożyło. 
W tym roku postanowiłam sobie, że muszę wypróbować przepis, oczekujący w szufladzie, w dziale przepisów: do przetestowania :) 
Paluchy wyszły genialne! Mogę polecić!
Paluchy wiedźmy
Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja użyłam cukru wanilinowego)
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki obranych migdałów
Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz migdałów zmiksować, a następnie zagnieść do uzyskania jednolitej masy.
Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce ok.30 minut.
Ciasto wyjąć i formować paluszki, nieco mniejsze od naszych - ciasto urośnie podczas pieczenia w piekarniku.
W dwóch miejscach zrobić wgłębienia i umieścić odcisk widelca - aby imitowały prawdziwe palce.
Na końcu każdego palca wcisnąć migdał bez skórki lub jego połówkę, wtedy paznokieć będzie cieńszy.
Pieczemy ok 10 min w temp. 180 stopni.
Koniec odcięcia palca można posmarować dżemem lub czerwonym barwnikiem spożywczym.
 
******************************************
Zdrowa, smaczna, aromatyczna.. Mmm jedna z moich ulubionych. Jedziemy:

Zupa krem z dyni
Składniki:
  • ok. 1,5 kg wydrążonego miąższu z dyni
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek.
Następnie dodać pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki, dusić ok. 15 minut pod przykryciem, po czym zalać rosołem i gotować aż do miękkości warzyw.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i cukrem.
Wszystko zmiksować i zaprawić śmietaną.  
Straaaaasznego i smacznego Halloween życzy - Asia z rodzinką;)

2 komentarze: