29.10.2012

Szarlotka sypana

Przepis, który ostatnimi czasy jest hitem u nas w domu. Szybki, łatwy i przede wszystkim pyszny! 
Składniki:
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1,5 szklanki  mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • ok. 1 kg jabłek
  • Szczyptę cynamonu do jabłek jeżeli ktoś lubi
  • Troszkę cukru, jeżeli jabłka są bardzo kwaśne.

Przepis na kwadratową blachę
 
Suche produkty mieszamy w misce. 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych łezkach,odsączamy i dodajemy do smaku cynamonu i cukru, jeżeli  potrzeba.   
 
Na blaszkę posmarowaną margaryna i posypaną bułką tartą nasypujemy równomiernie 1,5 szklanki suchych produktów, następnie połowę jabłek- kolejne 1,5 szklanki suchego, resztę jabłek  i ostatnia suchą warstwę.    
 
 
Na tak przygotowane ciasto nakładamy pokrojoną i w plastry margarynę. 
 
GOTOWE:)
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. Przez ok. godzinę.
Najlepiej smakuje z kleksem  bitej śmietany lub gałką lodów, gdy podajemy na ciepło.

 Gościnnie
Alicja

3 komentarze: