13.02.2013

Tagiatelle z łososiem i rukolą



Danie banalnie proste, które robi się w 15 minut!Polecam!

Składniki:
  • 200g wędzonego łososia
  • 4 garście rukoli
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 ml śmietany 12%
  • pieprz do smaku
  • kapary (opcjonalnie)
  • Makaron tagliatelle
Łososia kroimy na ok 4 cm kawałeczki.
Podsmażamy na odrobinie oliwy, zalewamy śmietanką i tak pozostawiamy na ogniu mieszając co jakiś czas na ok 5min. 
Dodajemy szczyptę pieprzu oraz umytą i w miarę możliwości osuszoną rukolę. 
Zestawiamy z ognia. 
W międzyczasie gotujemy makaron. NIE SOLIMY! Łosoś wędzony już jest wystarczająco słony. 
Można do smaku dodać kilka kaparków jeżeli ktoś lubi. 

Danie można zrobić ze świeżym łososiem, ale wtedy zanim go podsmażymy to trzeba zamarynować go w cytrynie i soli.
SMACZNEGO!
Gościnnie Alicja

3 komentarze:

  1. To danie składa się ze wszystkiego co lubię :) I super wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam a wygląda smakowicie - muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm.. a łosoś wędzony na zimno czy ciepło?

    OdpowiedzUsuń