Zwykły obiad, ale za sprawą makaronu w kształcie dyń, pajączków i nietoperzy może zmienić się w wyjątkowe danie przygotowane specjalnie na Halloween!
Składniki na pulpeciki:
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka (można użyć innego mięsa, np z kurczaka czy cielęciny)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie kaszy manny)
- warzywa: marchewka, pietruszka, por, seler
W misce roztrzepać jajko.
Osobno wymieszać mięso i bułkę tartą, następnie dodać jajko i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Formować niewielkiej wielkości pulpeciki obtaczając każdy w bułce tartej.
W garnuszku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić pokrojoną włoszczyznę.
Kiedy warzywa zmiękną należy je wyjąć, wywar zagotować i wrzuć pulpeciki.
Gotować aż pulpety wypłyną na powierzchnię, średnio ok.15 min.
Przepis na przygotowanie szpinaku zamieściłam: TU.
Przygotowując sos do pulpecików z przeznaczeniem dla dzieci redukuję ilość czosnku do minimum, ograniczam także ilość dodanej soli i w końcowej fazie blenderuję sos na jednolitą masę. Pod koniec gotowania dodaję troszkę śmietany do sosów.
Makaron zakupiłam w Lidlu, spodobało mi się w nim to, że nie użyto sztucznych barwników, a jedynie suszonych pomidorów, suszonych buraków ćwikłowych i sepii.
Ps. Post nie zawierał lokowania produktów.
Pozdrawiam Asia
świetny przepis- muszę zasmakować , a makaron fajny nie tylko dla dzieci :)
OdpowiedzUsuń