11.09.2014

Tarta/quiche z grillowanym łososiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 3/4 kostki zimnego masła 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 białko jaja do posmarowania ciasta

* opcjonalnie 1 opakowanie ciasta francuskiego ( tak jak w TYM przepisie)



Składniki na nadzienie:

  • 200 g sera cheddar 
  • 250 g łososia
  • 4 jaja 
  • 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% 
  • garść świeżej, umytej rukoli  
  • około 10 szt. pomidorków koktajlowych 
  • ząbek czosnku 
  • sól, pieprz, szczypta papryki chilli
Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę, dodać pokrojone w kawałki masło, żółtko, wodę i sól. Wszystko wyrabiać na gładką masę.
Po wyrobieniu ciasta, rozwałkować je(ciasto powinno mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy) i układamy na blaszce. 
Włożyć ciasto do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki, posmarować z wierzchu białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Gdy ciasto się zarumieni, wyjąc je z piekarnika.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypujemy do miski, wbić jaja, dodać śmietanę, przyprawy i czosnek. Dokładnie wymieszać.
Łososia pokroić w średniej wielkości kostkę.
Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
Na ciasto ułożyć kolejno: rukolę, łososia i pomidorki po czym zalać przygotowaną uprzednio masą.

Całość ponownie wstawić do piekarnika na około 20 -30 minut. 
Quiche wyjąć, kiedy zacznie się rumienić.
Dekorować wg uznania.. listkami bazylii i plastrami limonki?? Czemu nie:)


Smacznego, 
Asia

2 komentarze:

  1. Wygląda fajowo, a czy łososia można zastąpić czymś bardziej... hmmmm.... .pożywnym;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czikenem ale losos dietetyczny i pysznościowy w sam raz dla psyjacioła!!!

      Usuń